duminică, 20 ianuarie 2013

Banii asiguraților


Fostul președinte al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, Lucian Duță, a acuzat cu fiecare ocazie medicii de familie că sunt necinstiți, că fură sau că primesc bani nemeritați și că el încearcă să oprească aceste lucruri prin deciziile sale legate de contractul cadru, normele de aplicare și alte ordine ale CNAS.

Medicii de familie au reclamat CNAS la Curtea de Conturi în anul 2011, în urma observațiilor ca bugetul alocat medicinei de familie nu a fost folosit de CNAS integral pentru plata serviciilor oferite de medicii de familie.

Ziarul Cotidianul a publicat ieri în exclusivitate raportul Curții de Conturi care analizează modul cum Lucian Duță a condus CNAS și deciziile pe care le-a luat în legătură cu banii asiguraților.

O altă descoperire a Curții de Conturi este că din totalul de 5,7 miliarde euro, cât ar fi trebuit să fie colectat în Fondul Național Unic al Asigurărilor Sociale de Sănătate (FNUASS) în anul 2011, s-au colectat doar 72%. Adică unii români - printre care liber profesioniști, angajatori și alții - sunt datori cu contribuțiile aferente Sănătății în anul 2011 în valoare de 1,5 miliarde euro !

Pentru comparație, întregul buget alocat de Parlament și de CNAS medicinei de familie în anul 2011 a fost de 0,25 miliarde euro ! Dacă acești bani ar fi fost colectați așa cum prevede legea, ar fi putut fi utilizați pentru a trata și subfinanțarea cronică a medicinei de familie, recunoscută atât de Ministerul Sănătății cât și de CNAS după protestul de 10 zile al medicilor de familie din luna iunie 2011.

Conform legislației române, toți cetățenii sunt considerați asigurați și sunt obligați să contribuie prin plata CAS la FNUASS. Adică la asigurarea de sănătate de stat, atât de intens discutată în ultima săptămână.

Articolul despre raportul Curții de Conturi este online de aproape 24 ore dar până în prezent nu a generat nici o reacție în presă sau în online. Declarația ministrului Nicolăescu despre spitalele private, făcută tot într-o sâmbătă într-o conferință de presă la Târgu Mureș, a generat reacții explozive în mai puțin de 24 de ore. Probabil Vlad Mixich, Cristian Ghinea, Cristian Preda, Vlad Petreanu dar și Cristi Rogozanu și Victor Ciutacu și alții încă nu l-au văzut. Altfel și-ar fi exprimat cu siguranță opinia despre banii Sănătății și ai cetățenilor, la fel de rapid ca în cazul spitalelor private.