marți, 30 octombrie 2012

Sănătatea nu face rating


La Palatul Parlamentului are loc astăzi o dezbatere pe tema Sănătății. Organizatorul este unul dintre cele mai mari trusturi de presă din România - Intact. Evenimentul a fost anunțat în urmă cu câteva săptămâni pentru prima oară. De atunci a mai fost anunțat, anemic, doar în urmă cu câteva zile pe siteurile Antena 1, Antena 3 si Jurnalul Național. O dezbatere pe tema Sănătății, într-un an electoral, la care participa toți factorii de decizie și o mare parte din actorii importanți din sistemul de sănătate ar fi trebuit, cel puțin teoretic, să beneficieze de o promovare mult mai bună. Mai ales din partea trustului de presă care organizează evenimentul !

Printre participanți sunt primul ministru, care în același timp este și ministrul interimar al Sănătății (Ponta), subscretari de stat din ministerul Sănătății și Finanțelor (Arafat, Gherghina), un fost ministru al Sănătății (Nicolaescu), europarlamentari (Bușoi, Sârbu), manageri ai firmelor de asigurări, de medicamente, manageri de spital, cadre universitare, reprezentanți ai asociațiilor de pacienți.

În ciuda lipsei de promovare pre-eveniment, ar fi fost de așteptat ca măcar în ziua dezbaterii televiziunile să transmită live cele mai fierbinți declarații ale participanților. Sau măcar înregistrări, în cadrul edițiilor de știri difuzate din oră în oră. Pe siteurile și posturile TV ale trustului de presă este însă liniște. Antena 3 a transmis live de pe holul Palatului Parlamentului doar în prima oră a evenimentului. Apoi, nimic despre Sănătate, timpul de emisie fiind ocupat de "breaking news"-uri despre furtuna Sandy, atacul cu topor de la oficiul poștal, nașii CFR, decizia Senatului pentru Mircea Diaconu și ancheta DNA pentru gala Bute.

Probabil pentru că Sănătatea nu face rating. Sau nu face rating de una singură. Pentru că dacă adaugăm scandalurile din Sănătate atunci apare și ratingul.

O astfel de dezbatere, cu asemenea participanți, organizată de unul dintre cele mai mari trusturi de presă, ar fi trebuit să monopolizeze pentru o zi, poate chiar două, toate posturile de televiziune. Mai ales când dezbaterea își propune să "decidem împreună dacă 2013 este anul în care sistemul de sănătate din România oferă doar o listă de aşteptare pentru moarte sau o şansă reală la viaţă!"

Cum facem ca Sănătatea să facă rating ? Cum punem problemele din Sănătate, de la lipsa de educație medicală a românilor până la subfinanțarea cruntă, și mai ales soluțiile pentru aceste probleme, pe agenda publică și pe agenda politică în România ?

P.S.: O absență notabilă în programul dezbaterii - reprezentanți ai medicinei de familie. Probabil organizatorii au considerat că nu este necesar să ia cuvântul și aceștia. În fond nu reprezintă decât o treime din numărul total de medici care mai profesează în România și asigură accesul întregii populații la asistență medicală de bază, oferind zilnic consultații pentru peste 200.000 români. Cu totul neimportant într-o dezbatere pe tema Sănătății în România.