vineri, 13 februarie 2009

Nu lasati medicina de familie din Romania sa dispara !

Parlamentarii vor vota luni un buget diminuat cu 40% fata de anul 2008 pentru medicii de familie ! Acest lucru va duce la DISPARITIA cabinetelor de medicina de familie din Romania, cu GRAVE consecinte asupra sanatatii romanilor si asupra intreg sistemului sanitar.

Medicii de familie

  • sunt cei care se ocupa de vaccinarea copiilor, PREVENIND boli periculoase ca poliomelita, tuberculoza, difteria, tetanosul, tusea convulsiva;
  • rezolva cazuri mai mult sau mai putin grave de boala care trimise la spitale ar AGLOMERA si mai mult unitatile de primiri urgenta si camerele de garda;
  • fac TRIAJUL pacientilor, trimitandu-i la policlinici sau spital la specialitatea de care au nevoie, SCUTIND astfel spitalele de a face acest triaj care le-ar consuma timp si resurse;
  • prescriu lunar retetele gratuite si compensate de medicamente gratuite pentru pacientii VARSTNICI si alti bolnavi cronici, scutindu-i pe acestia de drumuri pana la spital;
  • consulta, supravegheaza si trateaza SUGARII, bebelusii de pana la 1 an, din 2 in 2 luni;
  • consulta, supravegheaza si trateaza pacientii pentru a PREVENI imbolnavirea lor prin programe de screening si preventie;
  • au o viziune globala a starii de sanatate si a patologiei pacientului, urmarindu-i evolutia pe intreg parcursul vietii, integrand toate diagnosticele si tratamentele primite de la ceilalti medici de specialitati diferite.

In plus, medicii de familie din satele si comunele tarii, sunt de multe ori SINGURUL serviciu de ingrijire medicala de care beneficiaza pacientii in mod curent, spitalele aflandu-se la zeci de km departare, scutind astfel serviciul de ambulanta, SMURD de drumuri inutile.

NU LASATI MEDICINA DE FAMILIE SA MOARA !

Toate tarile europene au inteles importanta vitala a medicului de familie intr-un sistem de sanatate si au acordat procente din fondurile dedicate sanatatii de 12-15%. Romania vrea sa acorde in anul 2009 DOAR 5% !!! Cu 40% mai putin decat in anul 2008.

Medicii de familie nu cer nici o majorare de venituri in aceste vremuri de criza, cer doar sa primeasca aceleasi sume ca anul trecut pentru a putea sa achite CHELTUIELILE CABINETELOR MEDICALE.

Nu va lasati dezinformati ! Medicii de familie nu au SALARII de 200 de milioane de lei vechi cum s-a scris in presa. Sumele acestea sunt exceptii, media pe tara este de 70 de milioane lei vechi si reprezinta VENITUL CABINETULUI, din care medicul de familie trebuie sa plateasca utilitatile cabinetului - curent, caldura, telefon, deseuri - materialele sanitare: seringi, ace, dezinfectant, detergent, tipizatele - formulare retete, concedii, adeverinte, chitante, consumabile - papetarie, impozite, salariu asistenta, femeie de serviciu !! Acestea nu sunt asigurate de stat ca in spitale, medicii de familie fiind liber profesionisti, cu cabinet medical individual aflat in contract de prestari servicii cu Casa Nationala de Asigurari de Sanatate !

Acest lucru a fost mentionat intr-un comunicat de presa si de catre Colegiul Medicilor din Romania.

NU LASATI MEDICINA DE FAMILIE DIN ROMANIA SA DISPARA !

Sprijiniti medicul dumneavoastra de familie si medicina de familie din Romania ! Cereti Parlamentului un buget pentru asistenta primara de cel putin 9% din FNUASS, la nivelul celui din anul 2008.

Realitatea.net - Peste jumătate dintre cabinetele de medicină de familie vor falimenta, până în luna aprilie

Realitatea - articol complet

"Medicii de familie vor trage primul semnal de alarmă către autorităţi, în perioada 18-20 februarie, când vor intra în concediu de odihnă, fără înlocuitori, şi vor afişa anunţuri pentru pacienţi, prin care îi informează de posibilitatea falimentării cabinetelor medicale în condiţiile scăderii veniturilor cu 40% şi a creşterii cheltuielilor în funcţie de cursul euro.

"Este o măsură de disperare şi nu un război. Nu vorbim de veniturile medicului de familie, ci ale cabinetului. Chiar cu o reducere drastică a cheltuielilor, cabinetele vor da faliment şi populaţia va rămâne fără serviciile medicale de bază. În aceste cabinete au loc peste 50 de milioane de consultaţii pe an", a explicat preşedintele Societăţii Naţionale a Medicilor de Familie, dr. Rodica Tănăsescu."

Articol Curentul - Medicii de familie - decimaţi de buget

Articol

"Ministrul sănătăţii ar putea da una dintre cele mai grave lovituri sănătăţii, alocând anul acesta medicinei de familie un buget cu 40% mai mic decât anul trecut. Potrivit Asociaţiei Medicilor de Familie, venitul mediu de anul trecut al unui medic de familie, cu spor de mediu rural, era în jur de 3.200 lei. Însă, dat fiind bugetul pe anul acesta, venitul unui medic ar fi de minus 3.500 de lei, adică ar trebui să vină cu bani de acasă. Medicii de familie au avertizat că măsura va duce la închiderea a jumătate dintre cabinetele din întreaga ţară.

Implicaţiile sunt multe şi ar duce la agravarea situaţiei din sistemul sanitar românesc. Practic, sistemul de asistenţă primară ar suferi grav, aşa cum susţine şi secretarul de stat din Ministerul Sănătăţii, Raed Arafat. Potrivit acestuia, Unităţile de Primiri Urgenţe (UPU) sunt sufocate de numărul mare de pacienţi, care nu sunt neapărat o urgenţă, iar dacă s-ar îmbunătăţi sistemul asistenţei primare, numărul pacienţilor ar scădea. Căci medicina primară trebuia îmbunătăţită, nu înjumătăţită. Concret, numărul medicilor de familie va scădea, UPU ale spitalelor vor fi şi mai aglomerate, iar serviciul de ambulanţă ar putea să nu mai facă faţă cererilor. "