miercuri, 1 aprilie 2009

Mit - Transcrierea retetelor din sistemul privat



O completare la mitul legat de obligatia medicului de familie de a transcrie retetele prescrise de catre alti medici din sistemul de stat, aflati si ei in contract cu Casa Nationala de Asigurari de Sanatate:

Mit: "Medicul de familie are obligatia sa transcrie pe reteta compensata/gratuita medicamentele prescrise de medicul din sistemul privat."

FALS !

Am explicat in postarea anterioara de ce medicul de familie nu are dreptul sa transcrie retete prescrise de alti medici. In plus, atunci cand va adresati unui medic care va consulta intr-o clinica particulara sau in orice fel de unitate medicala privata, care nu are contract cu CNAS pentru furnizarea de servicii medicale (consultatii), veti fi nevoit sa platiti medicamentele prescrise. Medicul care nu are contract cu CNAS nu are dreptul sa prescrie retete compensate sau gratuite, acestea fiind suportate din fondurile de asigurari sociale de sanatate "de stat", administrate de CNAS. Si, repetam, medicul de familie nu are dreptul sa transcrie retete prescrise de alti medici.

Daca, totusi, medicul dvs. de familie a transcris retetele altor medici, a facut acest lucru din respect pentru dvs., din dorinta de a avea grija de sanatatea dvs. si de a nu va purta pe drumuri. In acest mod, medicul dvs. de familie s-a expus unor posibile penalizari (amenzi) din partea CNAS iar daca situatia se repeta se poate merge pana la anularea contractului cu CNAS.

Baza legala - Norme de aplicare ale contractului-cadru 2009, Anexa 3, Art. 7, alin. 10.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu